Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Με τον όρο κατοικίδια ζώα (κατά και οικία = σπίτι) εννοούμε τα ζώα αυτά τα οποία ζούνε και αναπτύσσονται κοντά στον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Τα ζώα αυτά τα επέλεξε ο ίδιος ο άνθρωπος και τα «εγκλώβισε» σε νέες συνθήκες ζωής και διαβίωσης. Τα ζώα αυτά έμαθαν δίπλα στους ανθρώπους, συνήθισαν και φυσικά εξημερώθηκαν. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια νέα εποχή για διάφορα είδη ζώων μεταξύ των οποίων, αιλουροειδή, σκύλοι, πτηνά, τρωκτικά και ερπετά, τα οποί άρχισαν να προσαρμόζονται κατά τα δεδομένα όπου οι άνθρωποι κάθε φορά επιφύλασσαν για το κάθε είδος.
Έτσι σιγά σιγά τα ερπετά μετακόμισαν στα κλουβιά, το ίδιο και τα χαμστερ, τα πτηνά και τα τρωκτικά… Τα ψάρια έμαθαν να ζουν μέσα σε γυάλινα βάζα, ενώ οι σκύλοι και οι γάτες σε μια ελεύθερη αιχμαλωσία. Ο σκύλος έγινε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Η γάτα έγινε μια μικρή οικόσιτη τίγρη, ενώ τα υπόλοιπα είδη έγιναν η συντροφιά ανθρώπων όπου δεν έχουν αρκετό χρόνο και θέληση ώστε να έχουν κάποιο άλλο είδος.

Το κατά πόσο είναι σωστό ο άνθρωπος να επεμβαίνει στην ζωή του εκάστοτε ζώου, είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό.

Σίγουρα τα ζώα δημιουργήθηκαν για κάποιον σκοπό δικό τους κι όχι για να ζουν εγκλωβισμένα σε σπίτια. Δημιουργήθηκαν για να ζήσουν ελεύθερα, κι όχι για να παίρνουν μια θέση στα ανθρώπινα οικήματα. Αλλά θα μπορούσαν πράγματι να ζήσουν και να επιβιώσουν έξω από τα σπίτια αυτά? Το επιτρέπουν οι συνθήκες? Ή καλύτερα το επιτρέπει ο άνθρωπος?
Δυστυχώς την σημερινή εποχή τα ζώα κάθε είδους έχουν πάρει την θέση των αποδιοπομπαίων τράγων. Βιώνουν την κακία, την εγκατάλειψη, την αιχμαλωσία, τον πόνο, τον κίνδυνο, κι ένα σορό άλλα αρνητικά συναισθήματα. Συναισθήματα οπού θα τους στερήσουν για πάντα μια ελεύθερη και αρμονική ζωή. Γιατί τα ζώα αυτά είναι πλέον καταδικασμένα στην αιώνια αιχμαλωσία.
Από την άλλη αν τα ζώα αφήνονταν να ζήσουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν θα έβρισκαν ποτέ τον δρόμο προς αυτό. Οι συνθήκες της σημερινής κοινωνίας, με τις αναρίθμητες επεμβάσεις στον φυσικό πλούτο έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας του οικοσυστήματος. Επομένως ακόμη κι αν τα ζώα αφεθούν ελεύθερα, δεν θα μπορέσουν άνετα να επιβιώσουν. Πολλά είδη ψαριών δεν θα καταφέρουν να ζήσουν λόγο της ρύπανσης των υδάτων. Πολλά πτηνά δεν θα βρουν την κατάλληλη τροφή και νερό.
Η ανθρώπινη κακία κυριαρχεί παντού… σε πόλεις, μεγαλουπόλεις, χωριά, νησιά… ακόμη κι ήθελε ο άνθρωπος , τα ζώα ακόμη και στο φυσικό τους περιβάλλον θα κακοποιούνταν… Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν γίνει ο μεγαλύτερος στόχος του ανθρώπου. Φόλες, δολοφονίες, τροχαία, κακοποίηση είναι μόνο μερικοί από τους χιλιάδες λόγους όπου χάνονται καθημερινά τέτοια εδη.
Πλέον ο δρόμος της επιβίωσης των ζώων όπου επιλέχτηκαν να συμβιώσουν με τον άνθρωπο, είναι μονόδρομος. Η θέση των ζώων είναι πια δίπλα στον άνθρωπο. Αλλά όχι όλων των ζώων όπου σήμερα ζουν στο πλάι του ανθρώπου. Ζώα οπός τα πτηνά, τα ερπετά, τα ψάρια και τα τρωκτικά είναι ζώα τα οποία μπορούν και θέλουν να ζήσουν ελεύθερα. Η ζωή τους δεν είναι τα μικρά κλουβιά για τα οποία τα προορίζουν οι αγοραστές του. Η θέση τους είναι στο φυσικό τους περιβάλλον…

Πλέον η καταλληλότερη λύση για σκύλους και γάτες είναι δίπλα στον άνθρωπο. Δίπλα σε κάθε άνθρωπο όπου τα αγαπά και θα τα φροντίζει. Διότι αυτά τα 2 είδη δεν πρόκειται ποτέ να επιβιώσουν σε μια ζωή γεμάτη κυνήγι και αγονία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου